23 декември 2008

eIFL отстоява нашите интереси

Представям на Вашето внимание предложенията на консорциума „Електронна информация за библиотеките” eIFL по отношение на Зелената книга на Европейската комисия (European Commission Green Paper) за авторските права в икономиката на знанието (”Copyright in the Knowledge Economy), заедно с включени предложения на организации като: EBLIDA, IFLA, CILIP и др. Нашият глас е чут посредством представителите на eIFL по следните теми. Ето обобщението:
• Европейското законодателство в областта на авторското право оказва влияние по отношение на прилагането му всред членовете на eIFL по света.
• Библиотеките имат огромен принос за съществуването на икономиката на знанието.
• eIFL настоява пред Европейската Комисия да постави на дневен ред въпросите по отношение на авторското право и сродните нему права и настоява Комисията да обърне внимание на договорните отношения и т. нар. технологични мерки за защита на съдържание (TPMs).
• eIFL подкрепя баланса на интересите при интерпретацията на три-стъпковия тест от Бернската конвенция за изключенията при възпроизвеждане на произведения, обекти на авторското право. Вижте пълния текст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар