20 август 2009

Проект за закон за авторското право и сродните права

Организацията eIFL-IP (Електронна информация за библиотеките) публикува нова версия за Проекта си за промени и допълнения на Закона за авторското право и сродните му права на Световната организация за интелектуална собственост (версия 2005). В проекта са взети под внимание предложенията и забележките на експертите по авторско право в библиотеките. В него са заложени основните правови дефиниции, защитаващи правата на библиотеките, които работят в обществен интерес, за достъп до съдържание, обект на Закона за авторското право и сродните му права. Включени са текстове за свободната употреба (open access) и изключенията, касаещи библиотеките, включително за права върху дигитални обекти.
Проектът можете да прочетете/свалите от сайта на eIFL

1 коментар:

  1. Авторското право трябва да стане вечно.
    То трябва да се унаследява като всяка друга вещ. Срещу това достъпът до произведенията трябва да е свободен, като заплащането става на базата на отчисления върху таксите на доставчиците на интернет. Така няма да се наруши свободата на обмен на информация.
    Всяко произведение качено в интернет трябва да получи свой уникален номер закодиран в самото него. При движението му между потребителите да се генерира рейтинг на базата на който да става изплащанено на авторсското възнаграждение. Произведения , които нямат електронен вариант след определен срок да се считата без защита в мрежата и да се разпространяват без да се начислява възнаграждение на притежателя на авторските право.

    ОтговорИзтриване