16 декември 2012

"Златен" и "зелен" отворен достъп до научни публикации

За следващият програмен период 2014-2020 ЕС по програма Horizon 2020 ще вложи € 80 млрд. за научно-изследователски дейности и планира отворения достъп на финансирани от ЕС изследвания да бъде норма.
ЕС  ще препоръча прилагане на политика на отворен достъп (ОД) - т. е. свободен онлайн достъп до изследвания,  публикувани в рецензирани научни списания. Авторите, които публикуват  в научни списания на отворен достъп ще предоставят статиите си безплатно (ако са финансирани от ЕС) или срещу определена такса. Има няколко варианта за публикуване:
- "Златен" отворен достъп (Gold ОА) - Публикации в списание на отворен достъп, което осигурява безплатен неограничен достъп за читателите.
- "Зелен" отворен достъп (Green OA) - Публикации в каквото и да е списание, но също така и архивирането им в  хранилище на автора  и осигуряването на безплатен достъп за всички онлайн.
"Златният" отворен достъп не може да бъде задължителен: На учените трябва да бъде позволено да публикуват в списание, което смятат, че е най-подходящо за изследването им. В момента повечето списания не са списания на ОД, а за достъпа до тях се заплаща абонамент. Преобразуването  на списанията в списания на "златен" ОД  е в ръцете на издателите. И докато повечето списания, вкл. най-реномираните списания, са все още по абонамент, институциите не могат да прекратят абонамента си, защото трябва да осигурят съдържанието на списанията  на   своите потребители. Така че това, което се препоръчва на авторите за финансирани от ЕС изследвания е "зелен" ОД, вкл. самостоятелно архивиране. В допълнение за някои изследвания, финансирани от европейските фондове ще се пренасочват средства за плащане на издателски такси, ако авторът реши да публикува в списание на "златен" отворен достъп.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар